Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)French (Fr)

Árvaház története

There are no translations available.

A hajósi gyermekotthon története

1907- ben Kalocsáról árvaházat helyeztek Hajósra. Ennek előzménye volt, hogy Haynald Lajos érsek (1867-1891) előtte három árvaházat alapított, s az egyik került ide. Az intézet neve: Haynald Árvaház lett. Ekkor hat apáca foglalkoztatott 45 gyereket. Fiúk- lányok egyaránt voltak. A gyermekotthon fenntartója a mindenkori kalocsai érsek.

A gyermekotthon épülete az érseki kastély, a templommal szemben található a Duna –Tisza köze egyik legjelentősebb műemlékeként. 1739-ben akkori kalocsai érsek kezdte építtetni. 1766-67-ben gróf Batthány József érsek megnagyobbítatta, és négy sarki toronnyal látta el az épületet. A mindenkori kalocsai érsek munkálkodása meghatározó volt a település életében.

Az árvaház 1948-ig, az egyházi intézmények megszüntetéséig működött. 1950. január végén a nővérek kénytelenek voltak elhagyni az épületet, a gyerekek is eltávoztak.

1954-ben a kastély állami nevelőotthonként folytatta működését. A rendszerváltás eredményeként ismét felvette az épület a névadó, Haynald Lajos érsek úr nevét.

1963 szeptemberétől az egész épületben a Nevelőotthon működik.

1990. november 10-től a kastély neve: Haynald Gyermekotthon.

1998-ban Népjóléti Minisztérium pályázatát megnyerte a gyermekotthon akkori igazgatója, ezzel új lehetőség nyílt a gyermekotthon életében. A régi kastélyrendszer megváltása az új modern lakásotthonokba való költözéssel.

 

Web kamera kép