Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)French (Fr)

Jelenlegi funkció céljai

There are no translations available.

A HAJÓSI KASTÉLY TURISZTIKAI VONZERŐVÉ FEJLESZTÉSE

A projekt rövid bemutatása

A barokk stílusú hajósi kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban. 1766–67-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette a kastélyt, ekkor nyerte el mai formáját. 1907–08-ban árvaházzá alakították át az épületet.

A hajósi volt érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön.

Az 1998 óta üresen álló, folyamatosan pusztuló kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére a tulajdonos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2008-ban EU-s pályázatot nyújtott be, amelynek elnyerését követően egy év alatt teljesen helyreállították, és új, turisztikai funkcióval töltötték meg az épületet.

Megvalósult főbb projektelemek

  • Főépület rekonstrukciója és kulturális funkciókkal való megtöltése
  • Barokk kori melléképület rekonstrukciója
  • Park rehabilitációja
  • Parkolóhelyek kialakítása

A fejlesztésekkel kialakításra került a kastély családbarát, látogatóbarát, interaktív szolgáltatásainak köre, valamint megvalósult az integrált látogatómenedzsment-rendszer és az akadálymentes látogatás lehetősége. Állandó és időszakos kiállítások létesültek, az előcsarnokban elhelyezésre került egy ajándékbolt, amelyben a Kalocsai Kistérségben előállított jellegzetes termékek is megvásárolhatóak a kastélyhoz kapcsolódó ajándéktárgyak mellett. A 21. századi látogatói elvárásoknak megfelelő kertkapcsolatos kávézó-cukrászda is kialakításra került, a turisztikai információs pont (érintőképernyős terminállal) a régió nevezetességeit és rejtett értékeit mutatja be. A szórakoztatva tanítást a kiállításokon az érintőképernyős interaktív terminálok biztosítják, amelyekhez nagyméretű LCD-monitor is csatlakozik a csoportok kiszolgálása végett. A jelentősebb programok, rendezvények korszerű technikai hátterét projektor és hangosító-berendezés biztosítja, a vendégek kényelmét ruhatár is szolgálja. A barokk kori főpapi életformát idegenvezetők mutatják be sokrétűen, főként az érdekességekre felfűzve, ily módon a látogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak arról az életről – szokásokról, napirendről, ételekről, tárgyakról, jeles eseményekről stb. – amely a 18. századi kastélyban zajlott. Az épület 18. századi barokk kertje utóbb átalakításra került, majd elpusztult, ezt a barokk kert napjainkban ismét eredetihez hasonló formájában látható. A kastély – alább ismertetett – kiállításai révén országos vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé vált.

A látogatóközpont kiállításai

A hajósi érseki kastély kiállítási részében a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet által kialakított koncepciónak megfelelően többféle kiállítás és többféle kiegészítő, a befogadást elősegítő funkció került kialakításra.

A kiállítási tematika három fő részből áll:

  1. Állandó kiállítások
  2. Időszaki tárlatok
  3. Egyéb látnivalók

1. Állandó kiállítások

1.1. Barokk kastélyenteriőrök (díszterem, szalon, dolgozószoba, hálószoba)

1.2. Főúri vadászat a kalocsai érseki uradalom hajósi kerületében

1.3. A hajósi szentbúcsú sokszínűsége

1.4. Szőlőkultúra és borászat a Homokhátságon

2. Időszaki tárlatok

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet a hajósi kastélyt jelölte ki időszaki kiállításai bemutatóhelyévé. Ezen a kiállítóhelyen alapvetően kétféle tematika mentén kerülnek tárlatok megrendezésre:

2.1. A régióban élő művészek, illetve a megyében működő alkotótelepek tárlatai (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelye, Nemzetközi Kerámia Stúdió, Veránka-szigeti Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótelep stb.)

2.2. A megye testvérmegyéinek, nemzetközi partnerszervezeteinek a bemutatkozó tárlatai –(Hargita megye (Erdély), Fehér megye (Erdély), Vajdaság (Szerbia), Vienne megye (Franciaország), Padova megye (Olaszország), Schwarzwald–Baar járás (Németország).

3. Egyéb látnivalók

3.1. „Titkos alagút” – a barokk kori melléképület alatt feltárt kút, és a hozzá vezető föld alatti folyosó

3.2. Lépcsőház (műmárvány, stukkódíszítés, faragott kőkorlátok)

3.3. A barokk kori kéményrendszer bemutatása (eredeti formájában maradt fenn)

3.4. Barokk kert

 

Web kamera kép