Hungarian (formal)Deutsch (DE-CH-AT)French (Fr)

Lecturis Salutem!

There are no translations available.

Habent sua fata castelli. A kastélyoknak is megvan a maga sorsa – költhetnénk át a könyvekre szóló szentenciát, ha az egykori hajósi érseki kastélyra gondolunk.

Van valami csodálatos abban, ahogy a töröktől kivérzett országban újrakezdtek eleink, és máig is látható, lenyűgöző épületeket alkottak. Kezdődött azzal, hogy Patachich Gábor, az első Kalocsára költöző érsek 1739-ben megkezdte a kastély építését. Az újonnan elkészült épület vidéki udvarház szerepét töltötte be, amely alkalmassá vált az érseki reprezentációra is. A kastély máig is látható barokk pompáját Batthyány József érsek idején, 1766-1767-ben nyerte el. Az idők során több ünnepélyes esemény történt itt: példá­ul az újonnan kinevezett Patachich Ádám kalocsai érsek 1776 októberében Hajóson vette át a palliumot Migazzi bíboros, bécsi érsektől.

Az udvarház funkció, a reprezentációs szerepkör a 19. században visszaszorult. Az épület új funkciója már a szociális érzékenység jegyében született. 1907-ben ide költöztette Városy Gyula érsek az elődje, Haynald bíboros által alapított árvaházat, melyet a kalocsai iskolanővérek gondoztak. Ezzel a döntéssel hosszú távra új célt kapott a kastély, melynek sorsa majd egy évszázadig kapcsolódott össze a gyerme­kek nevelésével, gondozásával.

Hajós, „Szűz Mária közelsége” jeles búcsújáró helyként mindvégig szakrális teret, ideális hátteret jelen­tett a főpásztoroknak helyben épült kúriájuk működéséhez.

Az utóbbi évekre azonban a kastély már teljesen lepusztult állapotba került, és már alig volt remény, hogy hasznosítható lesz. Vágyainkat is fölülmúlta, ahogy az eredeti szépségéhez hasonlóan belül restau­rálták, és nemes célt adtak a kastély felhasználásának. Mint az építtető, Patachich érsek utóda, örömmel nyugtázom, hogy az épület ismét jó kezekbe kerül és a magyar kultúrát szolgálja. Köszönet a helyreállítóknak és üdvözlet a jövőbeli látogatóknak. Érezzék jól magukat az épület falai kö­zött, és lélekben gazdagodjanak!

Kalocsa, 2010. augusztus 27.

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek

 

Web kamera kép