Múzeumpedagógiai foglalkozások

Kedves Látogató!

A kastély megtekintése és a tárlatvezetés mellé múzeumpedagógiai foglalkozásokat is ajánlunk, azoknak akik gyermekükkel érkeznek, vagy akár egy egész osztállyal.

A múzeumpedagógia döntően pedagógiai jellegű tevékenység, helyszíne a múzeum és a legfontosabb tartalma a tudásközvetítés. Leginkább az iskolai csoportok fogadására, az életkori sajátosságoknak megfelelő programok szervezésére, a jövő múzeumlátogatóinak nevelésére terjed ki.

Múzeumunk vadászati, néprajzi és borászati gyűjteménnyel rendelkezik, melyekre az állandó és időszaki kiállításaink épülnek. Ezek a gyűjtemények teremtik meg a múzeumpedagógiai programunk alapjait is. A múzeumpedagógiai tevékenység a látogatóbarát szemlélet jegyében zajlik.

A múzeumpedagógiai foglalkozás két részből áll: az interaktív tárlat közös megtekintése, majd a látottak megbeszélése, feldolgozása alkotómunka (kézműves foglalkozás) keretében vagy a tárlatvezetés során átadott ismeretek ellenőrzése feladatlap kitöltése formájában. A múzeumi feladatlap ezeken túlmutatva játékos és változatos, nem feltétlen a tudásmérés eszköze, hanem a kiállítások megismerésének módja, hiszen a gyerekek a múzeumi feladatlapok segítségével felidézhetik a tárlatok világát.

A kézműves, de tágabban is értelmezhető, manuális tevékenységet, mint módszert leginkább óvodás vagy kisiskolás gyermekek esetében szerencsés alkalmazni, a kicsik boldogan vetik bele magukat, sőt igénylik is az alkotást. Amellett, hogy a gyerekek örömet lelnek az alkotások készítésében, a kézműves tevékenységek előnye a kreativitás nagyfokú fejlesztése is.

 

Íme néhány fotó a gyerekek által a kastélyban készített alkotásokról:

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink igen sokrétűek: használunk papírt, valódi bőrt és – az újrahasznosítás jegyében – pet palackot és különböző flakonokat is. Feladataink egy része szorosan kapcsolódik kiállításainkhoz, de vannak olyanok is, amelyek csak kreativitás fejlesztők. A mellékelt képek alapján választhatnak a szülők/tanárok, hogy mit szeretnének elkészíttetni gyermekeikkel/osztályukkal.

Valamennyi múzeumpedagógiai programunk előzetes egyeztetéssel, múzeumi nyitva tartási időben igényelhető. Egyéni kérésre, lehetőség esetén hétfőn is vállaljuk csoportok fogadását.

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Kapcsolat:

Mayer Erika – múzeumpedagógus

 

Tel.: 06-78/504-006

E-mail: muzped.hajosikastely@gmail.com

 

A Hajósi Barokk Kastély minden pénteken 14:30-kor kézműveskedésre

várja a gyerekeket.

A foglalkozások témáiról hetente információt találnak a Kastély Facebook oldalán.


belépő: 500 Ft/fő